bfam-cover

Jazz by the Sea

Days
Hours
Minutes
Seconds

Σάββατο 17 Ιουνίου στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στο λιμάνι του Τυρού

Λίγα λόγια για την συναυλία  και το κουϊντέτο BFAM και την τραγουδίστρια Νάσια Γκόφα.

Η jazz είναι η σημαντικότερη μουσική πρόταση του αιώνα που διανύουμε. Γεννημένη από την δημιουργική ανησυχία των πρωτοπόρων της έγινε σύντομα η νέα διεθνής μουσική γλώσσα. Η ελληνική jazz σκηνή έδωσε αξιόλογα δείγματα της ζωντάνιας της και ήδη καλωσορίζουμε την ίδρυση ενός νέου συγκροτήματος τους BFAM με ιδρυτή τον ντράμερ Σπύρο Παναγιωτόπουλο.

Οι μουσικές ιδέες τους εκτίθενται με την μορφή της συνθεμένης μελωδίας, είτε εξελίσσονται σε αβίαστους αλλά γεμάτο νόημα αυτοσχεδιασμούς!καταθέτοντας προτάσεις για την σημερινή μουσική. Το  {δέσιμο } του συγκροτήματος μέσα από δεκάδες εμφανίσεις και πρόβες με έμφαση την ταυτόχρονη παρουσία και τον διάλογο των συντελεστών κάνουν μια ζωντανή πρόταση μπροστά στα μάτια του ακροατή!!

Οι μουσικοί που αποτελούν τους BFAM

Σπυρος Παναγιωτοπουλος ντραμς

Περικλής Τριβόλης κόντρα μπάσο

Παναγιώτης Καψαμπέλης κιθάρα

Φίλιππος Παππάς τενόρο σαξόφωνο

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Νάσια Γκόφα

Η Νάσια Γκόφα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Παλαιοντολογία, ώσπου μετά από λίγα χρόνια την κέρδισε η αγάπη της για τη μουσική και την τζαζ.

Το 2000 ξεκίνησε να σπουδάζει στο τζαζ τμήμα του Ωδείου “Athenaeum Μαρία Κάλλας” με καθηγητές τον Σύλβιο Σύρρο και τη Σοφία Νοητή, απ’ όπου αποφοίτησε λίγα χρόνια αργότερα, λαμβάνοντας το δίπλωμά της στο Τζαζ Τραγούδι.

Έκτοτε, είναι σταθερό κι αναπόσπαστο μέλος της τζαζ σκηνής της Αθήνας, έχοντας συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της.Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Σημαντικές στιγμές στην πορεία της είναι η εμφάνιση της το 2016 στον συναυλιακό χώρο του Λουξεμβούργου Neimenster και φυσικά, ο ρόλος της ως Ιοκάστη στην μοντέρνα όπερα “Οedipus – Sex with mum was blinding” της Έλλης Παπακωνσταντίνου σε μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και της Julia Kent που ανέβηκε για πέντε παραστάσεις στο θέατρο BAM fisher ,στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.

Η συνέχεια της εν λόγω παράστασης πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 με τον τίτλο “Hotel AntiOedipus”. Η παράσταση έκανε την ψηφιακή της πρεμιέρα στο Centre Pompidu Paris σε συνεργασία με το IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) με τους συντελεστές της να συμμετέχουν ζωντανά από 5 διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Δισκογραφικά, έχει συμμετάσχει στα άλμπουμ “Dog To The Bone” (Happy Dog Project), “Chicago Giname!” (Assoi tou Salvador), ”Bossa Nova” (Demode), ”Between Realities” (Groove Elation Project), «Cargo» (Χρήστος Ταμπουρατζής) καθώς και με δύο κομμάτια στα cd “Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη” που κυκλοφόρησαν με την Εφημερίδα των Συντακτών. Διδάσκει Jazz τραγούδι και αυτοσχεδιασμό στο Ωδείο Μουσικής Πράξης .

Στις 10 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το προσωπικό της cd με τίτλο ” ‘Ερκυνα “

Σπύρος Παναγιωτόπουλος

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή παίζοντας drums. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σπούδασε κλασικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία συνεργαζόμενος σε συναυλίες και στη δισκογραφία με τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες.

Στη δεκαετία του 1990 συνεργάστηκε με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη σε συναυλίες με τις σπουδαίες συμφωνικές ορχήστρες: Φιλαρμονική της Πράγας, Φιλαρμονική του Κρεμλίνου και London Royal Symphonic Orchestra.

Η δισκογραφική του παρουσία αριθμεί περισσότερες από 450 συμμετοχές (2500 χιλ. τραγούδια) με καταξιωμένους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Η μουσική όμως που τον εξέφραζε εξαρχής περισσότερο ήταν η jazz. Στις αρχές του 1990 ως ιδρυτικό μέλος του γνωστού jazz group “PAGE ONE”, άνοιξε έναν πολύ σημαντικό δρόμο στην ελληνική Jazz σκηνή, με συναυλίες και εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, “DIVA” JAZZ CLUB) κ.α.

Ήταν επίσης βασικό μέλος της εβδομαδιαίας εκπομπής της ΕΡΤ «Το JAZZ CLUB του Τρίτου» (αφιερωμένο στον Κώστα Γιαννουλόπουλο) όπου συνόδευσε όλους τους ξένους και Έλληνες καλεσμένους σολίστες της εκπομπής όπως ο Ralph Peterson και άλλοι. Παράλληλα συνεργάστηκε με διάσημους ευρωπαίους μουσικούς της jazz όπως οι Markus Stockhausen, Arild Andersen, Andy Sheppard, Bendik Hofseth κ.α.

Συνόδευσε στις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα τις διεθνούς φήμης Αμερικανίδες τραγουδίστριες: Deborah Davis, Modinha, Jean Parker, Carla Cook, Karen Loop και τον μεγάλο τραγουδιστή της jazz Kevin Mahogany στο Half Note Jazz Club. Το 2019 συνόδευσε με το τρίο του Γ. Κοντραφούρη την θρυλική jazz τραγουδίστρια Sheila Jordan και τους The Royal Bopsters.
Από το 2013 ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος Σπύρος είναι καθηγητής ντραμς στο Ωδείο Αθηνών. Από το 1993 ως το 2014 ήταν καθηγητής ντραμς στο Ωδείο Φ. Νάκας. Ως καθηγητής και με την υποστήριξη του Ωδείου Φ. Νάκας και της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ έκανε την παραγωγή της μουσικό-εκπαιδευτικής video-κασέτας “Αρχές τεχνικής και έκφρασης”. Στο εν λόγω ωδείο, συνόδευσε στις εμφανίσεις του, τον πιανίστα Dennis Μontgomery και όλους σχεδόν τους jazz μουσικούς που έχει φιλοξενήσει το ωδείο Φ. Νάκας από το Μουσικό Πανεπιστήμιο “Berklee” της Βοστόνης κατά τη διάρκεια σεμιναρίων και συναυλιών.

Τον Ιούλιο του 2003 συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Jazz Φεστιβάλ της Αθήνας στην Tεχνόπολη, με το κουαρτέτο του Μηνά Αλεξιάδη και το Ιούλιο του 2004 με τον Ιρλανδό κιθαρίστα Mark O’ Leary ως Ιρλανδική συμμετοχή στο ίδιο φεστιβάλ , καθώς και στο αντίστοιχο Jazz φεστιβάλ της στην Σόφια της Βουλγαρίας.
Από το 2004 εμφανίστηκε σε διάφορα κλαμπ στην Ελλάδα με το κουαρτέτο STEPPING OUT:
από το 2004 έως το 2005 το συγκρότημα STEPPING OUT του Σπύρου Παναγιωτόπουλου, εμφανίστηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο “ΑΘΗΝΑΪΣ” με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζοντας
τον ομώνυμο δίσκο: STEPPING OUT (Γιατί να ξεχάσεις). Το 2012 ίδρυσε το κουιντέτο BFAM [Brothers From Another Mother] και το 2019 με πρωτοβουλία του Πανταζή Τσάρα και παραγωγή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ έγινε η ηχογράφηση της πρώτης τους δισκογραφικής παραγωγής.
Το 2015 συμμετείχε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στη συναυλία / παραγωγή: The sounds of Hollywood «From Babelsberg to Hollywood», υπό τη διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Frank Strobel. Επίσης έχει συνεργαστεί με την Oρχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ σε ενορχηστρώσεις των Δ. Καλατζή, Θ. Ζέρβα και Ν. Πλατύραχου.

Η συμμετοχή του Σπύρου Παναγιωτόπουλου στην jazz δισκογραφία είναι η εξής:
ARTIST TITLE
Γ. ΦΑΚΑΝΑΣ HORIZON, AMOROSA
Β. ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ SKYSCAPE, IMAGES
Β. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΡΩΞΑΝΗ
PAGE ONE PAGE ONE, BEYOND THE BLUE
Β. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ THROUGH THE DAR, SILENT VOYAGE
Γ. ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ THROUGH MEMORIES
Δ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ SECRET PATH
KAD LIBERTE
Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – Π. ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ STEPPING OUT (Γιατί να ξεχάσεις).
Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ENTHYMION (by Gabriel drums)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ SANTA’S SECRET DANCE
ΜΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ EVERYBODY SWINGS
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ THE LIGHT YOU SHED
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ THROUGH THE YEARS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΚΟΓΙΑΝΝΗΣ PORTAIT
BFAM SEXTET HAPPY HOUER.

 
 
gallery
Μετάβαση στο περιεχόμενο